Pont 2 éve használja Schmid úr asztalos mester a mobil munkaállomást nap mint nap az asztalos üzemben. Ebben a cikkben kollégáról kollégára tudósít erről.

Hallo, kedves mySortimo társadalom!  Michael Schmid vagyok, 27 éves, és asztalos mester a Fekete erdő déli részéből.

Jó 2 évvel ezelőtt feltettem magamnak a kérdést, hogyan tudnám a munkafolyamatokat optimalizálni az asztalos üzemünkben.
Ugyanis ahogy sok szakmai partnerünknél is, az asztalos szakma az évek alatt jelentősen változott. A klasszikus asztalos ma már nem csak mereven a munkapadjuk mellett dolgozik egy fix   helyen a műhelyben.

A növekvő rendelések és a gyártási lehetőségek  révén egy asztalos ma már a műhelyben keresztben-hosszában mozog a munkadarab körül. Mert az asztalos manapság nem rendelésről rendelésre dolgozik, hanem gyakran több rendelés fut párhuzamosan.  A munkadarabokat már a CNC-ben párhuzamosan ellátják pántokkal, majd összeépítik őket, és nem szétszedve szállítják a bank helyiségébe. 

Ezek a változások idővel problémát jelentenek egy klasszikusan berendezett asztalosüzemben, mert egyszer egy csavarhúzó hiányzik, máskor egy kalapács a dübel beütéséhez, így egyszer a gyalupadhoz kell elmenni, hogy a szerszámszekrényt elérhessük. Abszolút időfaló azokban az időkben, amikor az időnyomás óriási tényező a termelésben.

Röviden: megoldásra lenne szükség!

Egy asztalosipari szakfolyóiratban lettem figyelmes a Sortimo WorkMo -ra (mobil szerszámszekrény). Rögtön megtetszett a modul rendszer, ami azt jelenti, hogy a felhasználó a saját WorkMo -ját úgy állítja össze, ahogy erre neki szüksége van.  
Fontos volt nekem, hogy a WorkMo-mban az összes szerszámot el tudom helyezni, amik előtte a szerszámszekrényemben voltak, és amiket a felmerülő munkákhoz magammal tudom szállítani. A szerszám így a munkadarabhoz tud menni, és nem fordítva. 

Mivel a cégnél már átálltunk mobil emelőasztalokra, amelyeket egyedileg igényeink szerint átalakítottunk, először is lemondtam egy plusz munkaasztalról a WorkMo kedvéért.

A saját kivitelemnél 2 db 500-as WorkMo modul mellett döntöttem, mivel a méretük révén extrém rugalmasan tudok a különböző alkalmazásokra reagálni. Azaz ha egyszer ki kell mennem az építkezésre, a modulokat kényelmesen elválaszthatom egymástól és egyszerűen elhelyezhetem őket egy sörösrekeszhez hasonlóan.
A felső modul 2 db fiókból áll, amelyekben a teljes kéziszerszám készletemnek helyet találtam (csavarhúzók, kalapácsok, vésők, szögmérők, vízmértékek, kis fogók, fúrókazetták, csiszolótömbök, inbuszkészletek, stb.). A felső modul utolsó egységeként az L-BOXX mellett döntöttem MultiSlide sínnel, mivel így a kis GSR 12V-15FC Bosch akkus csavarozómat tartozékaival együtt az L-BOXX-ban el tudtam helyezni.
A másik modulban helyeztem el a fogyó anyagokat, mint a csavarok és szekrényzsanérok, amelyek akár a műhelyben, akár az építkezéseken szükségesek.
Itt 4 db fedéllel ellátott T-BOXX-ra esett a választás betétdobozokkal, amelyekbe mindent átláthatóan el lehet helyezni. A BOXX-okat és a koffereket a WorkMo rendszerben nagyon jó megoldásnak tartom, mert sok esetben megtörtént, hogy amikor az építkezésre mentem, a csavar- és akku koffert kivettem a WorkMo-ból, és így vittem őket az építkezésre.
Sok fogyóanyagot visz magával az ember az építkezésre. Így viszont lehetővé válik, hogy az alsó T-BOXX-ba szerszámot helyezzek el, amelyre nem túl gyakran van szükségem.
A görgős szállíthatóságnál a falapra esett a választásom, mivel a szános megoldást egyszerűbbnek találtam, és mint asztalos gyakran van szükségem görgős kocsira, itt pedig a WorkMo megoldást jól tudom használni.
Mivel nem akartam lemondani a WorkMo rendszermnél a munkafelületről, és az élek megmunkálásánál a függőleges befogás gondolata a nagy munkaasztallal nagyon tetszett, egy furatos munkalapot is kiválasztottam a WorkMo -ra illesztve, amely a kimarások levél alakúra csiszolásakor gyorsan megtérül.
A WorkMo jobb oldalán még 2 db tárolót rögzítettem: felül a nagy, melyet pántokkal, csavarokkal vagy akkus csavarozóval lehet feltölteni, és egészen lenn a szűk tároló üvegtisztítóval, ragasztóval, műanyag tisztítóval és italokkal töltöttem meg. A plusz perforált lemezek a bal oldalon lehetővé teszik, hogy különböző tartókat, amelyeket a Sortimo még a programjában tart, rögzítettem. Ide még egy magam által gyártott tartót is felhelyeztem. Két tartót is gyártottam, amelyekbe akkus csavarozót tudtam elhelyezni. Mindenki, aki a szerszámot egy lusta kollégával szemben akarja megvédeni, aki a saját káoszában sem mindig ismeri ki magát, és nem találja meg a szerszámát, lopás elleni védelmet javaslok, amelynél oldalt a rendszer furatába csavarozott, szögre vágott lemezek, amelyek egy zsanérhoz hasonlóan funkcionálnak, zárral rögzíthetők. Így megakadályozható a szerszámok elvesztése.

És végül azokhoz a tényekhez jutunk, amelyek miatt a WorkMo mellett döntöttem:

 1. Különösen mobil vagyok, akár az építkezésen, akár a műhelyben, és soha nincs felesleges mászkálás a szerszámszekrényhez.
 2. Egyénileg konfigurálhatok és igény szerint bővíthetem.
 3. Egy igazi őstehetség, nem kereskedelmi szerszámkocsi, hanem munkapad és szerszámkocsi egyben.
 4. Nagyon magas minőségű megmunkálás és hosszú éllettartam.
 5. Minden iparos számára használható.
 6. Egy rendszer gondolkodás, ami a jármű berendezésben is működik.
 7. A raszteres asztallal kombinálva munkadarabokat tudok befogni és biztonságosan megmunkálni.

Látok-e valahol fejlesztési lehetőséget és ha igen, mit?

 1. Kár, hogy amikor a WorkMo zárral van felszerelve, az oldalán lévő furatok le vannak takarva, amelyekre normál esetben tartókat lehet rögzíteni. Javaslatom egy második furatsor kialakítása.
 2. Érdekesnek találnám, ha a tartók választéka bővülne.
 3. Szintén fontos lenne, ha az L-BOXX-okhoz a sínekre olyan adaptereket lehetne helyezni, hogy más gyártók kofferei is kompatibilisek lennének.
 4. Ami még jó lenne, ha a WorkMo hátulján egy nagy lemezt helyeznének el, amelyen pl. a műhely betétben terveket és rajzokat lehetne elhelyezni. Egyfajta mágneses tábla, ami a modulon átnyúlik – hasonlóan, mint egy perforált lemez a szerszámoknak. Ez kiváló lehetne a műhelyi használathoz vagy vásárépítéshez.

Végeredmény:

A végkövetkeztetésem rövid és tömör: Ma már a WorkMo nélkül a műhelyünkben nem tudnék dolgozni!
Ez egy szenzációs érzés, egy olyan szerszám, amire mindig szüksége van az embernek, és mindig magával tudja vinni, ahol erre szüksége van. Ez nem egyszerűen szerszámkocsi, hanem egy mobil munkaasztal és egy szerszámszekrény egyben.

Mindenkinek ajánlom a WorkMo -t, aki értékeli a kényelmes munkát és a mobiltást függetlenül attól, hogy az építkezésen van vagy a cégnél.
Michael Schmid asztalosmester

Kapcsolatfelvétel