Nincs hosszú keresgélés többé, nincs sérült szerszám! Hogy hogyan jut egyszerű 5 lépésben a tökéletesen szervezett raktérhez úgy, hogy közben nem sérül meg a szerszáma, bemutatom ebben a cikkben.

Ki nem ismeri: gyorsan meghúzom az utolsó csavart, a csavarhúzót a legközelebbi fiókba dobom, és futás a következő vevőhöz. Ahogy megérkezek, jön a kérdés: hová tettem a komplett villáskulcs készletemet? Ez nem lehet igaz! 

Bemutatjuk Önnek ebben a cikkben, hogyan lehet 5 egyszerű lépésben egy tökéletesen szervezett raktérhez jutni, és hogyan lehet elkerülni, hogy rövid idő alatt megtaláljuk a megfelelő szerszámot, hogy ne legyen időkiesésünk, és optimális raktári rendszert tudjunk felépíteni.

Hogyan segítettek nekünk a japánok?

Egy tökéletesen szervezett munkahely titka attól függetlenül, hogy irodáról vagy termelésről, vagy épp egy kisteherautóról beszélünk, egy egyszerű módszerben rejlik, melynek az alapjait a 20- század elején Japánban fektették le. A Toyota cég a 30-as években részben a kevés nyersanyaggal, részben az USA autóipari elszigetelődési politikájával harcolt. 
A Toyota ezért egy koncepciót gyártott, melynek az alapjain mindenfajta pazarlást meg kellett szüntetni, emellett optimalizálni kellett a vállalati folyamatokat. Ebből alakult ma ki a modern ipari vállalatban alapként bevezetett 5S-módszer, amely egészen világosan definiált intézkedéseket ír elő ezen munkamódszer megvalósítására.

Az 5S-módszer célja:

Az 5S-módszer egy szisztematikus eljárás, hogy a saját munkahelyet és a saját környezetet úgy alakítsuk, hogy optimálisan az értékteremtő tevékenységre tudjunk koncentrálni.
Forrás: www.lean-production-expert.de/lean-production/5s-methode.html

Egyszerűen megfogalmazva:

Az 5S arra céloz, hogy a saját munkahelyet – ebben az esetben a kisteherautó rakterét – olyan rendben és tisztán tartsuk, hogy mindig maximális termelékenységet tudjunk elérni.

A Toyotától a raktérig

Így támogatja a Japánból származó módszer az iparost és a szerviz technikust abban, hogy a napi környezetében a mozgó műhelyét átláthatóan, jól strukturáltan, tisztán és biztonságosan alakítsa ki.

Az 5S a következőket tartalmazza:

 • szortírozás
 • rendszerezés
 • takarítás
 • standardizálás
 • önfegyelem

Ennek az 5 intézkedésnek az átültetésével véget ér a káosz, és a mobil műhely egy tökéletesen szervezett munkahellyé válik. Így a mindennapos munka nem csak jelentősen termelékenyebbé válik, hanem a vevői az Ön pozitív átalakulásáról jó véleménnyel fognak nyilatkozni.

Az ocsút a búzától elválasztani – SZORTÍROZNI

Szortírozzon és távolítsa el a felesleges árut!

Más mint a műhelyben! Az iparosok és szerviztechnikusok a kisteherautó rakterében rendszeresen korlátozott tárolóhelyet találnak. Hogy ezt maximálisan kihasználják az 5S első lépésben a szerszámok és fogyóanyagok SZOTÍROZÁS-át  javasolja a járműben.
Így nem csak egy optimális átláthatóságot biztosít a raktér felett, egy rendszeres raktér szortírozás abban is támogatja Önt, hogy nem használt vagy duplán előforduló kis anyagokat és szerszámokat beazonosítson, és aztán ezeket közvetlenül kiszórja.

Mit eredményez számomra a rendszeres szortírozás?

 • optimális rálátást a rakodótérre 
 • több elhelyezési lehetőséget a valóban szükséges anyagok és szerszámok számára
 • keresési idők megtakarítását, így hatékonyabb napi tevékenységet 

Egy további pozitív hatás: a kevesebb feleslegesen szállított súly pozitív hatással van az üzemanyag fogyasztásra.😉

Vége a káosznak az átgondolt RENDSZEREZÉSSEL

A hosszadalmas keresés a járműben sok időbe és idegbe kerül? Ennek nem kell így lennie!  Hozzon rendet a káoszba, és az Ön értékes idejét oda fektesse be, ahol Önnek erre valóban szüksége van – vagyis a vevőibe!

Az 5S szellemében az átgondolt RENDSZEREZÉS első lépésként egészen konkrét gondolatokat szül az Önnek naponta szükséges szerszámok elhelyezéséről. „Rövid utak” – ez a jelmondat.

Milyen szerszámokra, gépekre és anyagokra van szüksége rendszeresen és gyakran, és melyikekre   ritkábban? Rendezze be észszerűen a rakterét, és ennek az elemzésnek a segítségével adjon minden szerszámnak, minden gépnek és minden anyagnak fix helyet a járműben: 
Ami gyakran szükséges, kézreállóan a járműajtó közelébe kerüljön, ami feleslegessé teszi a kisteherautóba történő belépést. Ugyanakkor a kevésbé gyakori anyagokat a járműben hátra pakolhatja. Olyan szerszámok, amelyeket az építkezésre kell vinnie, ideális esetben egy BOXX-ban helyezzen el, ami gyors és egyszerű kitárolást tesz lehetővé a kisteherautó és az építkezés között.

A szerszámbetétek használata további könnyítést biztosít Önnek a raktér rendszerezéséhez, mert alapból minden szerszámnak megvan a maga rögzített helye, és emellett még rendezett módon megoldott a szállítása is.

Amit ma be tudsz szerezni… TAKARÍTÁS

Legyünk becsületesek: otthon akkor érzi magát az ember a legjobban, ha minden tiszta és rendezett. Mert ki él szívesen koszban és rendetlenségben?

Hasonlóan, mint saját házában, ugyanígy viselkedik az ember a kisteherautó rakterével.   Csakhogy itt 1 hét alatt sokkal több kosz keletkezik, mint az otthon 4 hét alatt. Minél hosszabb ideig kitoljuk a takarítást, annál időigényesebb és fárasztóbb a rend megteremtése.

Kapcsolatfelvétel

Ilyen okoknál fogva lett a harmadik pont az 5S módszerben: TAKARÍTÁS.

Attól eltekintve, hogy egy tiszta és rendezett járműben a balesetveszély csökken, és ezzel a munkabiztonság nő, a vevők felé ez a legjobb cégér.  Mert a rend és a tisztaság a raktérben nagy gondosságról tanúskodik, és professzionális és alapos munkát feltételez. 
Az alkalmazottak is gondosabbak a leltárral, ha egy alap tisztasággal találkoznak.  

További előny: a munkahely rendszeres takarításakor a hiányzó vagy sérült szerszámokat és munkaeszközöket időben fel lehet ismerni.

Tipp: készítsen egy fotót a raktérről, ahogy azt látni szeretné. Tegye fel a fotót a műhelybe úgy, hogy minden kolléga számára látható legyen. Tűzzön ki egy rögzített időpontot minden hónap végén, amikor a járművet ki kell takarítani. A végén a raktérnek ugyanúgy kell kinéznie, mint ahogy a fotó mutatja. Így a kollégák látják, hogy kell kinéznie a járműnek a hónap végén.

Standardizálja a kisteherautójának a rakterét!

Az alapokat az első három „S” biztosította, most arról van szó, hogy a megteremtett rendet a gördülő műhelyben a STANDARDIZÁLÁS révén tartósan meg kell tartani. Alkosson érvényes szabályokat, és kifüggesztett pozitív jelzéseket a munkahelyen. Az összes kolléga ismerje ezeket a standardokat és tartsa be.

Mutatunk Önnek két példát arra, hogyan teheti az új előírásokat a járművön láthatóvá:

A színkódok használata a raktér jobb szerkezetének pozitív hatásai és rálátása mellett optimális áttekintést biztosít a kofferek, BOXX-ok és fiókok tartalmára. Ezen kívül egyértelműen felismerhetők a hovatartozások.

Ön dönt arról, hogy struktúrálja és rendszerezi a rakterét:

 • a tartalom féleségétől függően, mint pl. szerszámok vagy fogyóanyagok járművenként 
 • vagy alkalmazottként pl. vörös = alkalmazott A, zöld = alkalmazott B 
 • vagy teljesen egyéni, saját elképzelések alapján

A feliratozással és a keményhab szerszámbetétekkel például a kialakítás a raktérben mindenkinek tiszta és átlátható lesz. 
Ez nagyobb szerszámflottáknál nagy előny, mert a dolgozók és a kollégáik minden járműben gyorsan és egyszerűen megtalálnak mindent.

A raktér standardizálásával ajánlatos a készlet beszerzésekor egységes koffer- és boxrendszert használni. Ez bizonyosságot nyújt Önnek, hogy minden mindennel illeszkedik, és egyénileg egymással kombinálható.

A standardok megvalósítása minden munkavállalót támogat abban, hogy a járművet tiszta, szortírozott és észszerűen rendezett állapotban tartsa. A dolgozóknak egy tökéletesen szervezett raktér előnyeit el kell fogadni és megérteni, és pozitív hatásként értékelni a mindennapi életükben. Tegye világossá, hogy az eltérések azonnal felismerhetők legyenek.

Last but not least: ÖNFEGYELEM!

Beépítette már az első négy „S”-t a napi céges működésébe? Nagyon jó, mert az előző pontok következetes alkalmazása azt jelenti, hogy a mobil műhelyének a raktere optimálisan van megszervezve. Ehhez az új szabályoknak az összes dolgozó számára be kell vésődnie és bele kell, hogy éljék magukat ahhoz, hogy természetességgel el is fogadják. Az 5S -módszer előnyei hamarosan pozitív hatásokat mutatnak az teljes napi élet folyamán. 

Ahhoz, hogy a megszerzett, lehetőség szerinti legjobb rend ne csak egy ideig maradjon meg, hanem tovább lehessen optimalizálni, egy bizonyos mértékű ÖNFEGYELMET követel meg. 
A céges mindennapok állandóan változó követelményei miatt tanácsos a lefektetett standardokat folyamatosan kontrollálni és javítani kell. Követelje meg a kollégáitól, hogy rendszeres visszajelzést adjanak, és ötleteket, javaslatokat hozzanak arra vonatkozóan, hogy tovább javítsák az eddig kialakított rendszert.