Néha nem elegendő a járműben a hely, különösen akkor, ha hosszú tárgyakat, mint csöveket, profilokat vagy létrákat kell szállítani. 

Andreas Schwabauer, a sváb bubesheimi fémszerkezeti szakember a Sortimo TopSystemre esküszik, olvassa el a cikkből.

Andreas Schwabauernek már nem kell gondolkodnia: a TopSystem tetőcsomagtartó már a Ford Transitján található. 

Ez a tetőcsomagtartó különösen praktikus, ha rendszeresen hosszú és nehéz tárgyakat kell szállítania, mint pl. 6 m-es napellenző, vagy 110 kg-os oszlop, melyek a teraszbefedéshez szükségesek. Ezeket a raktérben nem tudná elhelyezni. Eddig Andreas mindig egy nagy tandem utánfutóval volt úton, ami gyakran nehézséget okozott a parkolásnál és a besorolásnál. 2020 júniusában viszont beruházott a Sortimo TopSystem -re.

A robosztus tetőcsomagtartó nem csak plusz tárolási helyet jelent a tetőn, a TopSystem egy abszolút biztonságos szállítást is lehetővé tesz a tehernek. Rugalmasabb és gyorsabb útközben, és így megspórol egy utánfutót. Az utánfutót csak akkor használja mostantól, ha komplett tetőt kell a vevőhöz szállítania. Egyébként is elegendő 1 db  utánfutó egy kis járműparkhoz. A napellenzők szállítása, a javítások elvégzése vagy a sérült alkatrészek visszaszállítása  a műhelybe elvégezhető a TopSystem használatával.

A fémszerkezetes szakembernek a gyors és megbízható raktér rögzítés volt a legfontosabb a választásában. Ez volt Andreas Schwabauernek az elsőrendű szempontja, amiért a Sortimo tetőcsomagtartó mellett döntött. A ProSafe rakományrögzítési rendszer itt már standard módon integrálva lett. „Ilyent egyetlen piacon kapható tetőcsomagtartó rendszernél sem találtam.”

Ezenkívül a bevonatos profilok, amelyek nem karcolódhatnak, az integrált gumibevonatú védőrudak révén biztosítják a védelmet.

A ProSafe rakományrögzítő rendszer a tetőcsomagtartó teljes kereszttartóján ki van alakítva a rögzítéshez. A rögzítőhevederek egy kézzel gyorsan és egyszerűen beakaszthatók, és a hosszú profilok a lehető legjobban az autóra rögzíthetők.
A ProSafe rendszer nem csak a tetőn használható, hanem a teljes raktér kihasználható, mivel kompatibilis a járműgyártók eredeti rögzítési pontjaival, és magától értetődően a Sortimo járműberendezései is erre lettek kialakítva.   

Így Andreas egy állandóan rendelkezésre álló rakományrögzítő rendszerre támaszkodhat, amely az egész járműhöz használható.

„A ProSafe -fel most van egy hevederes rögzítőrendszerem, amely mindenhová illeszkedik. Volt korábban néhány további hevederem (spaniferem), amelyeket most kicseréltem Sortimora.“

A TopSystem modul felépítése minden kisteherautóhoz alkalmas változatot kínálja. Kicsi vagy nagy haszonjármű, magas vagy normál tetővel 2, 3 vagy 4 kereszttartóval, – a TopSystem rugalmasan alkalmazkodik az iparos rakomány elhelyezési követelményeihez.

A Schwabauer cég a kiemelkedő stabilitás és a kibővített rakodóhely miatt 6 kereszttartó mellett döntött.

Tartozékként Andreas a ProSafe rögzítő hevederek mellett egy rakodógörgőt is választott. Ez a tetőcsomagtartó oldalfalán található, ill. a hátsó ajtó mögött kerül felcsavarozásra, hogy még több hely maradjon a hátsó kamerának. A rakodógörgő révén kényelmesen lehet be -és lepakolni a csomagtartóra, egyúttal elkerülhetjük a karosszéria sérülését, mivel a rakomány nem érintkezik a jármű élével.
További tartozékra, mint pl. a rakomány ütközőre vagy figyelmeztető fényre, Andreas Schwabauernek most nincs szüksége. „Ha a Sortimonál valamire szükségem van, bármikor megvehetem utólag is.“
Hogy a tetőcsomagtartó hosszú élettartamát garantálhassuk, a Sortimo TopSystem építőelemei rozsdamentes anyagból és alumíniumból tevődnek össze, ráadásul időjárás- és korrózióálló anyagokból. A rozsda tehát már nem téma, ami a tetőcsomagtartót értékállóvá és robosztussá teszi. Ily módon egy autócsere esetén ez könnyedén átszerelhető az új autóra, és tovább használható – amennyiben ugyanarról a gépjármű típusról beszélünk.
Arra a kérdésre, hogy az utazás során zavaró szélzaj keletkezik, Andreas a következőt mondta:  „Természetesen hallani lehet az utazás alatt, hogy egy tetőcsomagtartó került fel az autóra. De ez nem hangosabb, mint az autó utazási zajszintje.“

Összességében Andreas nagyon elégedett a tetőcsomagtartóval és az autóval, egyedül egy kifogása volt, és az a motor teljesítmény:  „Teljes rakományterhelés esetén a 170 LE jobb lenne, mint a jelenlegi 130 LE.“

Végkövetkeztetés:

A TopSystemmel kapcsolatos megítélésem nagyon jó. Nagyon elégedett vagyok a tetőcsomagtartóval, mert rá tudom bízni magamat, hogy az anyagaim a tetőn tökéletesen rögzítésre kerülnek. Emellett nagyon praktikus, hogy a rakományrögzítés közvetlenül integrálásra került, és a ProSafe -et nem csak a tetőcsomagtartón, hanem a járműben is használhatom. Az új kisteherautóm ugyanígy TopSystem-mel lesz felszerelve. 

Andreas Schwabauer, Schwabauer Fémépítő

Kapcsolatfelvétel