Seregi László és fia, Seregi Szabolcs mezőgazdasági gépek szervizelésével foglalkoznak. Több, mint 20 év tapasztalatával segítik partnereiket a Dél-Dunántúl egész területén. Ennek megfelelően a járműberendezéssekkel kapcsolatban is több évtizedes tapasztalataik vannak. Hogyan jutottak el a házilag készített állványoktól a Sortimo személyre szabott rendszeréig? Erről kérdeztük őket.

Seregi László és fia, Seregi Szabolcs a Sortimo által berendezett járművükkel

Mivel foglalkoztok, és mióta vagytok ebben az iparágban?

Seregi László: Mezőgazdasági gépeket javítunk, én 2001 óta. Egy nagyobb cégnél kezdtem a munkát, de 2016 végén megfogalmazódott bennünk, hogy ezt csinálhatnánk családi vállalkozás keretein belül is. Én 2018 január elseje óta egyéni vállalkozóként dolgozok. Szabi közben elvégezte a szakirányú iskolákat, azóta közösen dolgozunk, most már két autóval járunk partnereinkhez. A teljes Dél-Dunántúlról érkeznek megkeresések hozzánk. Egészen távolról is hívnak minket, szerencsére ragaszkodnak hozzánk az ügyfeleink.

Milyen gépeket szervizeltek?

Seregi László: Leginkább Claas márkájú traktorokkal, betakarító gépekkel, – elsősorban kombájnokkal- foglalkozunk. Korábban silózó gépeket is szervizeltünk, de az lassan kikopott a portfóliónkból. Ez azért történt, mert pont olyan időszakban van a kombájnok szezonális felkészítése, amikor már működnek a silózó betakarító gépek és nagyon nehéz összeegyeztetni a kettőt. Közben a Massey Ferguson típusú erőgépekkel foglalkozó cég is megkeresett minket. Szerencsére a Claas és a Ferguson cégek közös gyárakkal is rendelkeznek, így nem áll egymástól messze a két portfólió.

Hogyan jött nektek képbe a Sortimo?

Seregi László: Műhelyt nem működtetünk, mi csak ügyfelekhez járunk ki, tehát mobil a munkavégzésünk. Ezért fontos, hogyan néz ki a járművünk. Én egyébként is odafigyelek arra, hogy a kocsim nézzen ki valahogy, főleg a szerszámok terén. Az előző munkahelyemen is volt egy felépített, bejáratott struktúra a szervizautók berendezésére. Eleinte, amikor elkezdtem az egyéni vállalkozásomat, saját, egyedileg megoldott polcozásunk volt. Ahogy fejlődött a dolog, lehetőségünk nyílt váltani és találtam egy ár-érték arányban megbízhatónak tűnő rendszert.

Később szerettük volna még mobilisabbá tenni a berendezést, kihasználni olyan lehetőségeket, amelyeket például a Sortimo kínál. Amikor megvettük a második járművünket, akkor sikerült beszerezni jó áron egy osztrák autóból kiszerelt, használt Globelyt4-es állványt. Annak ellenére, hogy egy másik típusú autóba volt korábban beépítve, rugalmasságának köszönhetően teljesen kompatibilissé vált a mi járművünkkel is. Így adódott, hogy a Sortimo-val megtaláltuk egymást és ezért lett végül az én autómba egy új SR5-ös Sortimo rendszer beépítve.

T-BOXX 320 30 db betétdobozzal az apró alkatrészek számára

Fel sem merült annak a lehetősége, hogy a korábbi munkahelyeden megismert rendszert válasszátok?

Seregi László: Nem, mert a megvásárolt használt Globelyst rendszerhez képest az előző berendezés már nem tűnt annyira jónak. Nem volt nehéz a váltás, hiszen a Sortimo-ban egy nagyon jó partnerre találtunk. A Sortimo rendszerei minden igényünket ki tudják elégíteni.  Mivel mobilok vagyunk, sokszor a járművünktől távol dolgozunk. Nem egyszer előfordult már, hogy munka közben ki kellett menni az épület mellett álló autóhoz egy kulcsért, egy alkatrészért. Erre nyújt jó megoldást a Sortimo rendszere, hiszen ki tudjuk venni a dobozokat, koffereket, magunkkal tudjuk vinni őket. Később pillanatok alatt vissza is tudjuk pattintani őket az autóba, de ha kell otthagyhatjuk másnapra is, hiszen a szerszámok tárolása is megoldott így.

Milyen pozitívumokat emelnétek ki a Sortimo berendezéseivel kapcsolatban?

Seregi László: Az első mindenképpen a mobilitás, amit már említettem is. A másik, hogy ha ne adj Isten leejtek egy dobozt és megsérül egy sín, akkor azok az alkatrészek bármikor pótolhatóak, nem kell az egész polcrendszert lecserélni. Nagyon szeretem még a Sortimo padlóburkolatát. Nagy könnyebbség nekünk a rengeteg beépített rögzítési pont.  Nagy előnye a Sortimo rendszerének, hogy úgy formálható, ahogy mi szeretnénk. Amikor először leültünk, akkor volt egy elképzelésünk, és aszerint próbáltunk menni, de onnantól kezdve a lehetőségek tárháza hatalmas volt.

Seregi Szabolcs: Maga a szerkezet is könnyű. Ez azért fontos, mert mi elég nagy súlyt viszünk magunkkal a sok szerszám és a nagyobb alkatrészek miatt, így pedig nincs eleve leterhelve az autó. Túlterhelés nélkül el tudjuk vinni, amire csak szükségünk van.

Seregi László: Szándékosan nagy teherbírású autókat választottunk, de így is kihasználjuk a kapacitásukat. Fontos számunkra, hogy a lehető legnagyobb legyen a hasznos terhelhetőség, mert így minden eszközt magunkkal tudunk vinni, azt is, ami ritkábban kerül elő. Így nem fordulhat elő olyan, hogy haza kell menni ezért vagy azért – ezzel rengeteg utazást és időt meg tudunk spórolni. Másrészt tetszik, hogy a Sortimo rendszerei variálhatóak. Ha valami nem kell, akkor azt a műhelyben tudjuk hagyni és mást tenni a helyére. A polcokon belül is könnyen átrendezhetőek a dolgok. Például egy L-BOXXot már előrébb is hoztunk, mert sűrűn használjuk. Így nem kell mindig kivenni a helyéről, csak kihúzzuk és fel is tudom nyitni, kivenni amire szükségem van.

Mit tapasztaltok, gyorsabb így a munkavégzés?

Seregi László: Korábban is használtunk más típusú polcrendszereket, de a Sortimo azért jobb ebből a szempontból. Mivel eleve szortírozva vannak nálunk a dolgok, tudjuk, hogy mit kell kivenni. Nem az van, hogy visszaviszel három szerszámot az autóba, de nem tudod honnan vetted ki, hanem eleve oda nyúlsz, ahol a helye van.

Választanátok-e újra Sortimo berendezést?

Seregi László: Örültünk is, hogy most találkoztunk, mert épp a könyvelőhöz készülök átnézni a lehetőségeinket. Most tartunk ott, hogy fejleszteni szeretnénk, cserélni az autókat. A régebbi autónk, amiben a használt Sortimo berendezés van, az menne el. Maradnánk az eddigi autómárkánál, de pont olvastam, hogy már a kereskedés is eleve Sortimo rendszerrel ajánlja az új járműveket.

Igen, a konfigurátorunkban eleve van már hozzá egy Alap és egy Pro általános szett, amit már a gyárban beszerelnek a járműbe. Egy partnerünk már rendelt így új autót, de ő is jelezte, hogy szeretné, ha átnéznénk és egyedi igényei szerint kibővítenénk.

Seregi Szabolcs: Mi is úgy képzeltük, hogy az új autómba egy még személyre szabottabb rendszer kerülne, amit az én elképzeléseim és igényeim alapján veletek terveznénk meg.

Van olyan, amit módosítanátok a berendezésen?

Seregi László: Nem igazán. Elégedettek vagyunk vele, egyértelműen megadnám neki a maximális, 10-es pontszámot. Láttunk most egy másik típusú berendezést, de egyáltalán nem tetszett. Szerintem ár-érték arányban a mi Sortimo-s rendszerünk sokkal jobban megéri.

Köszönjük, hogy megosztottátok velünk a tapasztalataitokat és várjuk a jelentkezéseteket, ha megérkezik az új járművetek!